Låna till bil

Många drömmer om att köpa en helt ny eller en bättre begagnad bil men saknar pengar till att kunna köpa den utan att låna. När det gäller att låna till bilköp finns många olika möjligheter. Om du är medlem i ett fackförbund brukar medlemslån vara ett bra alternativ. Medlemslånen har bra ränta, saknar uppläggningsavgift och du kan låna såväl till en helt ny som till en begagnad bil.

Kravet för att kunna ansöka om ett medlemslån är att du varit ansluten i facket minst 6 månader. Du kan låna ända upp till 80% av bilens pris, resterande 20% betalar du kontant eller med en inbytesbil. Återbetalningstiden är mellan två och sju år, beroende på hur gammal bilen är. När du tar ett billån räcker bilen som säkerhet.

Ett tips när du funderar på att låna för att köpa bil är att du kikar runt och tar reda på vad olika banker eller bilfirmor kan ge för lånevillkor. Det kan skilja ganska mycket mellan olika aktörer och det finns pengar att tjäna på att ta dig tid att kolla runt. Det absolut bästa är om du har pengar så att du kan betala kontantinsatsen direkt men går även att ansöka om ett blancolån för att täcka den delen.

Generellt sett brukar ett billån ligga på max 5-7 år i återbetalningstid. Detta beror på att en bil snabbt tappar i värde. Räntan på ett billån kan variera från 4% upp till 8-9% och vara antingen fast eller rörlig beroende på var du lånar.

Vanliga krav vid billån

  • Du ska ha fyllt 20 år
  • Du ska ha en fast årsinkomst
  • Du ska inte ha några betalningsanmärkningar
  • Bilen bör max vara 10 år gammal.