Låna till bostad

Ett bostadslån är något som de allra flesta behöver ansöka om när det är dags att köpa en villa eller bostadsrätt. Oftast sker detta när man bildat familj och känner att det är dags att börja satsa på ett passande boende. Tillvägagångssättet brukar gå till så att man besöker banken för att få ett lånelöfte, d.v.s. hur mycket pengar ekonomin tillåter att man lånar. Det är vanligt att man genomför en värdering av bostaden efter att lånelöftet erhållits.

Det är mycket viktigt att din boendekalkyl är realistiskt beräknad och att du vet att du kommer orka med kostnaderna. Ett bolån ska betalas av under många år och det måste finnas pengar till både höjda räntor och underhållskostnader. Det är av yttersta vikt att man räknar noggrant när det gäller de kommande boendekostnaderna och det är viktigt att jämföra så man får så billiga bolån som möjligt. Låt dig inte luras av vissa mäklares glädjekalkyler.

Vad krävs för att få låna till bostadsköp?

När du ansöker om bostadslån görs en bedömning av din betalningsförmåga utifrån uppgifterna som du anger i din ansökan. En kreditupplysning hos Upplysningscentralen tas också för att kontrollera att du inte har några betalningsanmärkningar. Slutligen görs också en bedömning av värdet på bostaden så att banken eller långivaren godkänner den som säkerhet för lånet. Enligt reglerna kan du låna upp till 85 procent marknadsvärdet av den bostad du önskar köpa.

Lånelöfte

När du börjar titta efter efter en ny bostadsrätt eller villa kan det vara bra att ha ett lånelöfte så att du vet i vilken prisklass du har råd att vara spekulant. Det är helt gratis att ansöka om ett lånelöfte och du får oftast snabbt besked på din ansökan. Ett bolån kan tecknas för villa, bostadsrätt och fritidshus.

Låna till kontantinsatsen

Det är reglerat att max 85% av köpeskillingen får utgöras av lån som har säkerhet i fastigheten. Resten brukar bestå av en kontantinsats. Om du vill låna till hus eller bostadsrätt men inte har några pengar sparade är inte detta något problem om din ekonomi är ordnad. Du kan låna resten med ett blancolån om banken går med på detta. Det kan variera mycket beroende på vilken bank du ansöker hos och det är vanligt att man byter bank på grund av vilka lånevillkor man får i samband med bostadsköp. Det är ju trots allt den största affär som många gör i livet så det lönar sig att kolla läget med olika långivare.