Mikrolån

Mikrolån är en typ av lån som kan gälla så lite som 500 kronor eller ibland till och med ännu mindre. Återbetalningstiden är kort, ofta en månad. Det finns så många mikrolån idag att du tjänar på att jämföra olika långivare innan du ansöker om lån. Skillnaderna i vad du faktiskt får betala för ditt lån kan vara rätt stora, trots att det handlar om småpengar! Handläggningen av ett mikrolån sker automatiskt, det är därför du kan ha pengarna inom ett par minuter!

Mikrolån är helt perfekt när du snabbt behöver en mindre summa pengar. Det kan handla om att du fått en oförutsedd utgift eller om att du ser något du verkligen behöver och vet att du snart kommer att få in pengar. Mikrolån är lån på lägre belopp än den typ av lån som kallas privatlån. Det är också ett bra val för dig som behöver pengar riktigt snabbt.

Smiling Pic

Vivus.se

Lån fran 2.000 kr till 20.000 kr

Löptid: Aterbetala i din egen takt

Krav: 18 år

⭐⭐⭐⭐⭐
Ags av: Vivus SE

L'EASY

Lån upp till 50.000 kr

Löptid: 1 - 6 år

Krav: 20 år + måste ha en fast inkomst

⭐⭐⭐⭐⭐

THORN Privat Finans

Lån fran 10.000 kr till 100.000 kr

Löptid: 1 - 6 år

Krav: 20 år

⭐⭐⭐⭐

Paymark Finans

Lån fran 10.000 kr till 150.000 kr

Löptid: 1 - 10 år

Krav: 20 år

⭐⭐⭐⭐⭐

Mikrolån, smålån, snabblån och smslån – vad är skillnaden?

Det förekommer flera begrepp i branschen som betyder ungefär samma sak. Vi tänkte inleda den här texten med att bena ut vad ett mikrolån egentligen innebär, genom att relatera det till ett par andra vanliga “låneord”. Ett mikrolån (eller smålån som ibland används som synonym) är ett lån som gäller ett mikrobelopp – alltså en summa pengar som kan anses vara väldigt liten. Smslån är lån som du ansöker om online och där du får besked om du blivit beviljad lånet via sms. Nästan alla mikrolån vi känner till är smslån men alla smslån är inte mikrolån. Du kan nämligen låna även större belopp via sms.

Snabblån är helt enkelt lån du få snabbt. Från det att du ansökt om lånet ska det inte behöva ta mer än några minuter innan du har pengarna på kontot. Gränsen för hur fort det ska gå för att kallas ett snabblån har flyttats fram. Gårdagens snabblån klassas som hopplöst långsamma idag. Nu har vi dock nått en gräns där det inte kan gå så mycket snabbare än vad det redan gör. Alla mikrolån är snabblån. Ingen vill vänta flera dagar, eller ens flera timmar, på ett par hundralappar.

Från början var mikrolån en term som användes som namn på små lån till låntagare i tredje världen som sedan använde pengarna för att starta ett företag eller en verksamhet. Begreppet används fortfarande i den bemärkelsen och mikrolån kan alltså betyda olika saker. Var vaksam på det!

Mikrolån är bra att ha i verktygslådan

Ekonomi är komplicerat. Det kan uppstå en massa situationer i vardagen som kräver att du agerar på olika sätt för att hantera möjligheter och problem. Att kunna ta ett bolån med förmånliga villkor är ett ekonomiskt verktyg som många använder sig av, en eller ett par gånger i livet. Mikrolån är ett helt annat men inte desto mindre användbart verktyg. Det finns lånekunder som tecknar nya mikrolån nästan varje månad utifrån ett moget övervägande. Visst betalar du för lånet men ofta är det värt den kostnaden. Eftersom det är billigare än någonsin att handlägga lån är också kostnaderna för att teckna mikrolån låga, så länge du lever upp till avtalsvillkoren!

Hur kommer det sig att vi kan låna så lite pengar?

Marknaden för mikrolån växer snabbt. Det är inte bara det att många är intresserade av att låna små belopp då och då – det är också lönsamt för långivare att tillmötesgå detta behov. Offentliga register som man tidigare var tvungen att söka i manuellt har nu digitaliserats. De uppgifter om dig som en långivare behöver för att kunna ta beslut om du ska få låna pengar kan inhämtas automatiskt, på bara några sekunder. Det innebär att det knappt kostar något att behandla en låneansökan på ett lågt belopp.

En annan bidragande faktor är att metoderna för ekonomiska transaktioner online blivit snabba och säkra. Med ett mobilt BankID kan du utföra transaktioner på bara några sekunder. Du kan också inhämta information om olika företags mikrolån och jämföra dem direkt online.

Det här med mikrolån kan också sägas vara ett fenomen som passar in i samtiden. Det blir allt vanligare att ha flera olika inkomster istället för att få in samma fasta lön på kontot, månad efter månad. Om du har en månad med låg inkomst men vet att du kommer att få mer nästa månad kan ett mikrolån jämna ut den skillnaden. Det kan vara väldigt praktiskt.

Hur går det till att ansöka om mikrolån?

Hela idén med mikrolån bygger på att det ska vara väldigt enkelt att ansöka om dem. Hos oss kan du begära in offerter på lån som passar utifrån din situation. När du hittat ett du vill ha fyller du i uppgifter om dig själv i ett formulär och signerar med BankID eller ett annat system. Beskedet om du blivit beviljad eller inte har du sedan inom ett par minuter.

Basta snabblan


FAVORITLAN

Lån fran 10.000 kr till 150.000 kr 

Lopetid 1 - 15 ar

Krav: 20 år

Betalningsnota:   

Utan säkerhet: 

✚ Fri och icke-bindande sverige tjänster

Få låneerbjudanden direkt i inkorgen

✚ 15+ långivare konkurrerar om dig

✚ 1Låga räntor och goda villkor

⭐⭐⭐⭐⭐


NORDIC LÅN

Lån fran 10.000 kr till 150.000 kr 

Lopetid 1 - 15 ar

Krav: 20 år

Betalningsnota:   

Utan säkerhet: 

✚ Fri och icke-bindande sverige tjänster

Få låneerbjudanden direkt i inkorgen

✚ 15+ långivare konkurrerar om dig

✚ 1Låga räntor och goda villkor

⭐⭐⭐⭐⭐


SPARGO FINANS

Lån fran 10.000 kr till 150.000 kr 

Lopetid 1 - 15 ar

Krav: 20 år

Betalningsnota:   

Utan säkerhet: 

✚ Fri och icke-bindande sverige tjänster

Få låneerbjudanden direkt i inkorgen

✚ 15+ långivare konkurrerar om dig

✚ 1Låga räntor och goda villkor

⭐⭐⭐⭐⭐

Vad behöver man uppfylla för att kunna ta ett mikrolån?

Det är lättare att bli beviljad ett lån på ett lågt belopp än att låna en större summa pengar. Du behöver till exempel aldrig ha en säkerhet när du lånar lite pengar. Alla mikrolån är blancolån (alltså lån utan säkerhet). Om ett sådant lån inte betalas har inte långivaren någon pant för lånet utan kan bara skicka sin fordran på dig till ett inkassoföretag. Det säger egentligen sig självt att det är smidigare att låna 500 spänn än låt oss säga 100 000 kronor. Det finns ett stort antal långivare som konkurrerar om dig som kund och de är fria att ställa vilka krav de vill för att du ska få låna. Du kan alltså hitta olika mikrolån där det ställs olika krav på dig som låntagare.

Nästan oavsett vad du har för ekonomi så kan du förmodligen hitta en långivare som specialiserat sig på att låna ut pengar till den kategori av låntagare som du anses tillhöra. Generellt är det så att du får betala mer för ditt lån ju sämre ekonomi du har. Här är krav som ställs av de av de flesta aktörer på marknaden:

  • Om du är skriven i Sverige och lånar av en svensk kreditgivare behöver du ha ett konto i en svensk bank för att bli beviljad ett mikrolån.
  • Du måste klara en vanlig kreditprövning. Det innebär bland annat att du behöver en viss årlig inkomst och sakna skulder.
  • Fast inkomst krävs i de flesta fall, men det är inte samma sak som att ha ett fast jobb. Du kan ofta få mikrolån som student eller deltidsanställd. Om din huvudsakliga inkomst består av din pension eller A-kassa kan du också beviljas ett lån. Huvudsaken är att kreditprövningen visar att du kan betala tillbaka lånet.
  • Det krävs att du har ett svenskt mobiltelefonabonnemang och en telefon med BankID eller annat system du kan använda för att verifiera dig.

Är det möjligt att beviljas ett mikrolån om man har betalningsanmärkningar?

I de flesta fall är det så att du behöver vara fri från betalningsanmärkningar hur lite det än är du vill låna. Företagen som lånar ut pengar anser helt enkelt att det är för stor risk att du inte kommer att betala tillbaka lånet om du tidigare misskött din ekonomi. Betalningsanmärkningar anses vara ett tecken på just misskötsel. Om du inte bara har betalningsanmärkningar utan också ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden är det i princip omöjligt att få ens ett mikrolån. Du kan ha betalningsanmärkningar men dina skulder måste alltså vara betalda för att du ska ha en chans.

Vissa långivare samlar in information om dina betalningsanmärkningar och gör en bedömning där flera olika saker vägs in. Har du nya betalningsanmärkningar är det värre än om du har en som är mer än ett år gammal. Om en betalningsanmärkning gäller ett obetalt mikrolån är det mycket svårt att få ett nytt sådant. Även antalet betalningsanmärkningar du har kan vara av betydelse.

Mikrolån med betalningsanmärkning kan bli dyrare

Helt omöjligt att få ett mikrolån med betalningsanmärkning är det dock inte! Det finns nämligen långivare som jobbar speciellt mot låntagare som har ekonomiska problem. De kan resonera som så att en äldre betalningsanmärkning inte säger något om ifall du kan betala tillbaka ett litet lån idag. De gör ibland en lite mer avancerad kreditprövning och kan anse att du kompenserar för en betalningsanmärkning genom att ha en hygglig fast inkomst.

Något du ska vara medveten om ifall du vill teckna ett mikrolån trots att du har betalningsanmärkningar är att det blir dyrare för dig att låna än om du saknar anmärkningar. Banker och kreditinstitut motiverar det med att de tar en större risk när de lånar ut och att de måste kunna ta betalt för den risken.

Vad kostar det att teckna ett mikrolån?

Kostnaden beror på vilket mikrolån du väljer och på hur bra ekonomi kreditprövningen indikerar att du har. Mikrolån kostar mer i relation till det belopp du lånar än stora lån. Det är ganska självklart, men det kan se avskräckande ut med mikrolån som har en effektiv ränta på flera hundra procent. Det är inte ovanligt! Där gäller det dock att vara medveten om att effektiv ränta innebär att alla kostnader för lånet slagits samman och beräknats som om du betalar tillbaka lånet på ett år. I själv verket är återbetalningstiden för ett mikrolån en eller två månader och då blir den faktiska kostnaden för lånet mycket lägre än de effektiva årsräntan. Använd alltid relevanta nyckeltal när du jämför lån och håll dig helst till att jämföra lån av samma typ. Annars blir resultatet missvisande.

Att låna 5 000 kronor i två månader brukar kosta omkring 1 000 kronor om man slår ihop ränta och uppläggningskostnader. Ett mikrolån på 500 kronor kan kosta omkring 200 kronor. Mikrolån blir dyrare än andra lån eftersom uppläggningsavgiften blir högre i förhållande till summan du lånar. Självklart finns det även mikrolån som är för dyra och det gäller särskilt lån som vänder sig till dem som inte har så många långivare att välja mellan. Kanske för att de är arbetslösa eller har flera betalningsanmärkningar.

I vilka situationer är det smart att teckna ett mikrolån?

Om du gör bedömningen att det du kommer att få betala för ett lån är en bra investering i relation till vad du kan köpa för det, och om du kan betala tillbaka i tid, så är det alltid en bra idé att teckna ett mikrolån. Det gäller dock att du har helt klart för dig vad lånet totalt sett kommer att kosta så att du kan göra en riktig bedömning. Du ska också vara medveten om att lån på små belopp kan bli väldigt dyra om du slarvar med återbetalningen.

Det klassiska sättet att använda ett mikrolån på är att man köper något som man inte har pengar till för tillfället. Det kan innebära att du faktiskt sparar pengar! Tänk dig att du går in i en butik och ser något du ändå tänkt köpa och som är tillfälligt nedsatt i pris. Då kan det vara läge att snabbt ansöka om ett lån ifall kostnaden för lånet är mindre än den tillfälliga rabatten.

Mikrolån kan också ge dig oförglömliga upplevelser till en förhållandevis låg kostnad. Tänk dig ett läge där du är tvungen att tacka nej till en nära väns bröllop eller 50-års kalas bara för att det saknas några hundralappar till biljetten strax innan löning. I en sådan situation ska man inte tveka att ansöka om ett mikrolån.

Mikrolån används ofta för att lösa problem. Att låna pengar till det kan bli en ond cirkel men vissa små problem kan bli allvarligare och allvarligare ju längre du väntar med att lösa dem. Om bilen börjar gå sönder ska du inte vänta till nästa löning med att åtgärda problemet ifall det räcker med ett mikrolån för att få det fixat omedelbart. Den här typen av lån är också vettiga att använda om du missar ett tåg eller ett flyg och måste köpa en ny biljett direkt

När ska man avstå från ett smålån?

Många ger rådet att du inte ska teckna mikrolån om det handlar om onödig konsumtion utan bara använda detta verktyg ifall du tjäna pengar på det eller om du hamnat i en situation där du inte har något alternativ. Vår grundregel är istället att du bara ska låna om det är givet att du får bra valuta för pengarna som lånet kostar. Om du inte är bergsäker på att det är värt pengarna bör du nog avstå från att låna. Du är också ute på hal is om du måste använda mikrolån för att betala tillbaka tidigare lån. I det läget är det bättre att försöka få ett så kallat samlingslån på ett större belopp som du kan använda till att lösa alla dina mindre krediter.

Ifall du är en person som ibland slarvar med att att betala dina räkningar i tid ska du tänka dig för både en och två gånger innan du ansöker om ett lån av den här typen. De blir snabbt orimligt dyra i förhållande till beloppet du lånade om du får flera påminnelseavgifter. Kom också ihåg att även små lån kan ge dig betalningsanmärkningar om de inte betalas i tid. Har du många mikrolån ökar risken att något av dem förfaller till betalning och orsakar dig problem som i värsta fall följer med dig i flera år.

Kan man ta mikrolån utan kreditupplysning?

När du ansöker om ett lån görs det alltid en kreditprövning, det kan man inte komma ifrån. En bank får inte låna ut pengar hursomhelst och det är till fördel för alla inblandade att det tas en kreditupplysning innan ett avtal sluts. Så är fallet när du till exempel köper något på avbetalning eller tecknar ett lån.

Mikrolån utan UC

Det finns flera olika företag som sysslar med kreditupplysningar och som alltså ger information om din ekonomi till dina avtalsparter. Det största kreditupplysningsföretaget i Sverige är Upplysningscentralen (UC). Ofta föredrar låntagare att kreditupplysningen görs av ett annat företag. De vill alltså köpa något på avbetalning eller låna pengar “utan UC”, som det heter. Orsaken till det är att UC ger ut information om hur många kreditupplysningar som begärts in om dig.
Vissa långivare kan ställa krav på hur många kreditupplysningar du får ha. Det kan leda till tråkigheter om du behöver ta ett lite större lån, till exempel ett billån eller bostadslån. Att bli nekad bara för att det tagits kreditupplysningar för att du tecknat ett antal mikrolån och några nya abonnemang i samband med en flytt (då man ju ofta har legitimt behov av det) är alltid tråkigt. Ett lån utan UC är alltså inte samma sak som ett lån utan kreditupplysning, utan det betyder att ett annat kreditupplysningsföretag anlitas hos just den långivaren.

Är det nödvändigt att jämföra lån på små belopp?

Om du behöver lösa ett akut problem eller utnyttja ett tillfälle som gäller just NU ska du jämföra lån och försäkra dig om att du kan få pengarna innan det är för sent. Det kan givetvis också vara intressant att jämför ränta, avgifter och villkor, så att du inte betalar mer än nödvändigt för ditt lån. Glöm inte att jämföra vilka villkor som gäller ifall du missar att betala i tid. Det är ett område där långivarna kan skilja sig väldigt mycket från varandra.

Det är inte bara räntan som avgör ifall ett lån är bra eller inte. Det finns till och med helt räntefria mikrolån där du betalar i form av uppläggningskostnad och andra avgifter. Det är lånens totala kostnad som du ska jämföra. Titta också på vilken service du får av företaget som erbjuder lånet och om du kan förlänga återbetalningstiden vid behov, utan att det kostar för mycket. Det finns också långivare som erbjuder bättre villkor efter det att ditt första lån betalats tillbaka, alltså när du blir en återkommande kund. Det är en faktor att väga in när du jämför mikrolån.

Sammanfattning

Mikrolån är lån på förhållandevis små belopp, ofta i storleksordningen 500 – 5 000 kronor. Det går snabbt att jämföra erbjudanden från olika långivare och du ansöker via ett formulär online. Beskedet baseras på en kreditprövning som görs helt automatiskt och du får svar på din ansökan inom ett par minuter. Blir du beviljad ett lån kan du ha pengarna på ditt konto inom några minuter via en direktöverföring till ditt bankkonto. Att låna pengar blir billigare, per lånad krona, ju mer du lånar. Mikrolån kostar alltså mer än de flesta andra typer av lån, ifall du räknar på det sättet. Det finns dock många situationer där detta ändå kan vara en riktigt bra deal för dig!

Mikrolåna med viss måtta, jämfört med lån större belopp betalar du mer per lånad krona i form av ränta och avgifter. Ibland kan det dock vara så att ett mikrolån kan göra stor positiv skillnad eller lösa ett problem som hade kunnat leda till betydligt större kostnader om du inte agerat direkt genom ansöka om ett litet lån.

Copyright © 2019 – 24Lån.se