Privatlån – Lån utan säkerhet

När man lånar pengar utan säkerhet genom en bank eller en långivare behöver man inte lämna någon säkerhet till banken/långivaren för de pengar man lånar. Ifall man exempelvis lånar pengar genom ett bostadslån hos en bank så lämnar man bostaden som säkerhet för lånet men när man lånar pengar utan säkerhet så kräver banken alltså ingen säkerhet.

Det finns många olika typer av lån utan säkerhet, till exempel blancolån/privatlån och sms lån/snabblån. Ett blancolån och ett privatlån är egentligen samma typ av lån och den enda skillnaden mellan de två är just namnet. Det är inte ovanligt att banker och långivare skräddarsyr olika typer av lån utan säkerhet för att sedan marknadsföra dem som exempelvis ”billån, båtlån, reselån eller semesterlån”.

Hur mycket kan man låna?

Beroende på vilken typ av lån man väljer att ansöka om så kan man låna olika stora eller små summor pengar. Ett sms lån eller ett snabblån är vanligtvis ett mindre lån med en kortare återbetalningstid jämfört med ett privatlån eller ett blancolån. Genom ett sms lån/snabblån brukar man kunna låna mellan 500 kronor och upp till 5,000 kronor även om det faktiskt finns aktörer som erbjuder lån på över 10,000 kronor genom snabblån.

Ett privatlån eller blancolån brukar däremot handla om betydligt högre summor. Vanligtvis brukar man kunna låna från 10,000 kronor och upp till 350,000 kronor genom ett sådant lån. Återbetalningstiden varierar beroende på hur mycket pengar man lånar men brukar ligga på mellan 1 år och 15 år.

Vem kan ansöka om ett lån utan säkerhet?

I stort sett alla svenskar kan ansöka om ett lån utan säkerhet. Vilka krav och villkor som gäller för ett blancolån/privatlån skiljer sig givetvis åt beroende på vilken bank man vänder sig till. Det finns dock några generella krav som de flesta banker och långivare brukar använda sig av. Dels måste man vara minst 18 år gammal och myndig, vilket förövrigt gäller för alla lånetyper i Sverige. Man måste också ofta ha någon form av taxerad årsinkomst.

Hur mycket man måste tjäna per år för att få låna pengar skiljer sig åt beroende på långivare, lånetyp (sms lån / blancolån) samt hur mycket pengar man vill låna. Man måste också ofta vara svensk medborgare och bosatt på en fast adress i Sverige för att få låna pengar. Många banker och långivare brukar inte acceptera kunder som vill låna pengar med betalningsanmärkningar.

Vanliga krav för privatlån

Kraven för att få ett privatlån kan variera mellan olika långivare, men här är några av de mest vanliga:

  • Ålder: De flesta långivare kräver att du är minst 18 år, och vissa har en övre åldersgräns.
  • Inkomst: Du måste ofta kunna visa upp en stadig inkomst. Detta kan inkludera anställningsinkomst, pension, förmåner, eller inkomst från eget företagande.
  • Kreditvärdighet: Långivare kommer att granska din kreditvärdighet, som baseras på din kreditrapport och kreditpoäng. De kommer att titta på ditt tidigare betalningsbeteende, din skuld i förhållande till din inkomst, och om du har några betalningsanmärkningar.
  • Bostadssituation: Vissa långivare kräver att du har en stadig bostadssituation, vilket kan innebära att du måste vara folkbokförd på en specifik adress i en viss tid.

Vad du bör tänka på när du tecknar privatlån

  1. Ränta: Räntan är kostnaden för lånet, utöver det belopp du lånar. En lägre ränta betyder lägre kostnader för dig. Räntan kan vara fast eller variabel.
  2. Lånebelopp och löptid: Du bör noggrant överväga hur mycket du behöver låna och hur lång tid du behöver för att betala tillbaka lånet. Större lån och längre löptider kan leda till högre totala kostnader.
  3. Amortering: Detta är hur mycket du betalar tillbaka på lånet varje månad, utöver räntan. Det är viktigt att du kan ha råd med din månatliga betalning.
  4. Avgifter: Var medveten om eventuella avgifter som kan tillkomma, inklusive uppläggningsavgift, aviseringsavgifter, och avgift för tidig inlösen.
  5. Villkor: Läs noga igenom lånevillkoren innan du skriver under. Om det finns något du inte förstår, tveka inte att fråga långivaren eller rådgöra med en finansiell rådgivare.

Tänk på att du alltid bör jämföra olika låneerbjudanden innan du bestämmer dig. Det kan hjälpa dig att hitta det bästa lånet för din situation.

Privatlån & blancolån trots betalningsanmärkning

Trots att de flesta banker, långivare och lånföretag på den svenska marknaden generellt sett inte brukar acceptera kunder med betalningsanmärkningar så finns det faktiskt några få aktörer som gör det. Det finns företag som är inriktade på så väl snabblån och sms lån som på blancolån och privatlån som accepterar kunder med betalningsanmärkningar.

Dessa banker och långivare brukar istället för att avslå en låneansökan från en kund med betalningsanmärkningar direkt istället göra en djupare analys av kundens ekonomi. Om långivaren anser att kunden har goda chanser till att betala tillbaka sitt lån plus ränta inom utsatt återbetalningstid så finns det ingen anledning att neka kunden ett lån. En gammal betalningsanmärkning behöver trots allt inte betyda att en person har en dålig ekonomi idag.