Privatlån

Teckna förmånliga privatlån

Många lån du kan ansöka om idag är förhållandevis nya tjänster som bara funnits sedan det blivit möjligt att verifiera sig online med BankID och liknande system. Privatlån är dock en form av lån som funnits mycket längre än så. Hos oss kan du jämföra privatlån med den senaste tekniken och hitta ett som passar utifrån just dina önskemål och förutsättningar.

Smiling Pic

Vivus.se

Lån fran 2.000 kr till 20.000 kr

Löptid: Aterbetala i din egen takt

Krav: 18 år

⭐⭐⭐⭐⭐
Ags av: Vivus SE

L'EASY

Lån upp till 50.000 kr

Löptid: 1 - 6 år

Krav: 20 år + måste ha en fast inkomst

⭐⭐⭐⭐⭐

THORN Privat Finans

Lån fran 10.000 kr till 100.000 kr

Löptid: 1 - 6 år

Krav: 20 år

⭐⭐⭐⭐

Paymark Finans

Lån fran 10.000 kr till 150.000 kr

Löptid: 1 - 10 år

Krav: 20 år

⭐⭐⭐⭐⭐

Vad kännetecknar ett privatlån?

 

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, alltså ett så kallat blancolån. Det betyder att den bank eller det kreditmarknadsinstitut som lånat ut pengar till dig inte intresserar sig för vad du ska göra med pengarna. Det är helt upp till dig vad du använder pengarna du lånar till. Den som lånar ut till dig får heller inte några anspråk på det du använder pengarna till fram tills det att lånet är återbetalat. Förfaller dina avier till betalning går ärendet till inkasso som vanligt.

Med privat menar man att det är ett lån tecknat av en privatperson avsett för privat konsumtion. Låntagaren är inte ett företag eller en organisation. Privat konsumtion kan betyda i princip vad som helst. Dock inte sådan där det man lånar till fungerar som säkerhet för lånet. Till exempel bostadslån, båtlån och billån.

Finns det en skillnad mellan snabblån och privatlån?

 

Gränserna mellan olika typer av lån är inte lika snäva idag som det tidigare brukade vara. Det är till exempel inte helt tydligt vad som ska klassas som ett snabblån och vad som är ett privatlån. Det kan nämligen gå väldigt snabbt att få besked om ifall man blivit beviljad ett privatlån, och då är det ju fråga om ett snabblån. Snabblån uppfyller också grundkriterierna för att vara ett privatlån då det också handlar om lån till konsumtion där ingen säkerhet eller borgenär krävs.

Ett snabblån är ofta ett lån som tecknas i samband med att en möjlighet uppenbarar sig eller när när något trist och oförutsägbart innebär extra kostnader. Då måste man i regel ha pengar på en gång. Det löser sig med snabblån. Ett vanligt privatlån brukar istället handla om att man bestämmer sig för att köpa något man länge funderat på. Att räntan är låg och villkoren förmånliga brukar vara viktigare än att ha pengarna på kontot så fort som det bara är möjligt.

Smslån är en annan vanlig term idag. Ett privatlån kan vara ett smslån ifall du får besked om ifall du blivit beviljad lånet via sms. Ett vanligt smslån brukar dock gälla ett lite lägre belopp än den typ av lån som klassas som privatlån.

Basta snabblan


FAVORITLAN

Lån fran 10.000 kr till 150.000 kr 

Lopetid 1 - 15 ar

Krav: 20 år

Betalningsnota:   

Utan säkerhet: 

✚ Fri och icke-bindande sverige tjänster

Få låneerbjudanden direkt i inkorgen

✚ 15+ långivare konkurrerar om dig

✚ 1Låga räntor och goda villkor

⭐⭐⭐⭐⭐


NORDIC LÅN

Lån fran 10.000 kr till 150.000 kr 

Lopetid 1 - 15 ar

Krav: 20 år

Betalningsnota:   

Utan säkerhet: 

✚ Fri och icke-bindande sverige tjänster

Få låneerbjudanden direkt i inkorgen

✚ 15+ långivare konkurrerar om dig

✚ 1Låga räntor och goda villkor

⭐⭐⭐⭐⭐


SPARGO FINANS

Lån fran 10.000 kr till 150.000 kr 

Lopetid 1 - 15 ar

Krav: 20 år

Betalningsnota:   

Utan säkerhet: 

✚ Fri och icke-bindande sverige tjänster

Få låneerbjudanden direkt i inkorgen

✚ 15+ långivare konkurrerar om dig

✚ 1Låga räntor och goda villkor

⭐⭐⭐⭐⭐

Vanliga anledningar till att teckna privatlån

 

Vi räknar alltså med att ett privat gäller ett lite högre belopp än ett typiskt smålån, smslån eller snabblån. Det vill säga från 10 000 kronor och upp till ett par hundra tusen kronor (mer än så är svårt att låna utan säkerhet). Ett belopp i den storleksordning kan ofta dryga ut kassan under jul eller semestern så att man inte måste vända på varenda krona i ett läge när man vill kosta på sig lite extra.

Ofta tecknar man ett privatlån för att kunna täcka en specifik utgift som inte kan hanteras inom ramarna för en månadsinkomst. Alltså en utgift som är utöver det vanliga. Det kan handla om att bilen behöver repareras, om att man vill renovera köket eller investera i ett bättre värmesystem för huset. Det behöver heller inte vara fel att teckna ett privatlån för att köpa till exempel en ny TV, dator eller stereoanläggning. Många som inte har en kontantinsats när de ska köpa bostad tecknar ett privatlån. Då med lite sämre villkor än dem som gäller för själva bolånet.

En anledning till att ansöka om ett privatlån kan vara ifall man dragit på sig ett flertal små men dyra lån och krediter. Ibland kan man sänka sina kostnader ordentligt genom att lösa dyra lån med ett privatlån med bättre villkor. Ett sådant lån kallas ibland för ett samlingslån.

Vad ska man tänka på när man ansöker om ett privatlån?

Idag är det stor konkurrens om oss låntagare! Lån- och kreditgivare tävlar om att få kunder genom att erbjuda så förmånliga villkor som möjligt och genom att nischa in sig mot olika grupper av låntagare. Vi har sammanställt en lista över vad vi tycker att du ska tänka på innan du tecknar ett privatlån.

  • Lån innebär alltid utgifter. Du bör därför fundera noga på om lånet verkligen är värt vad du kommer att få betala i ränta och avgifter.
  • Räntan säger inte allt. När du jämför kostnader för olika lån måste du alltid utgå från den effektiva räntan eftersom den även inkluderar avgifter som tillkommer. Många långivare har dessutom komplicerade inkomstmodeller och kan kalkylera med att tjäna pengar på höga uppläggningskostnader eller förseningsavgifter.
  • Jämför lån innan du bestämmer dig. Det faktum att många långivare vill ha dig som kund innebär att du har mycket att vinna på att titta på vad olika aktörer har att erbjuda och sedan välja den som är bäst för dig.
  • Låna hellre lite mer på en gång än att teckna små lån ofta. Lån har uppläggningskostnader som du får betala varje gång du tecknar ett nytt lån. Ett större lån blir billigare än flera små på samma totalbelopp.
  • Har du en tendens att slarva med räkningar? Då ska du vara försiktig med att låna. Kostnaderna för privatlån kan stiga dramatiskt om du blir tvungen att betala dröjsmålsränta och förseningsavgifter. Du riskerar även betalningsanmärkningar i värsta fall.

Vad avgör vilken ränta man får betala för ett privatlån?

 

Det kan skilja väldigt mycket i ränta mellan vad olika långivare erbjuder. Vissa är helt enkelt dyrare än andra. Men det är också så att olika låntagare får betala olika mycket i ränta beroende på vad de har för ekonomiska förutsättningar. Det kan tyckas orättvist, men banker och kreditmarknadsinstitut är kommersiella företag och deras modeller bygger på erfarenhet. Har du trasslig ekonomi tar långivaren en större risk och kompenserar för det genom att ta ut en högre ränta än om din kreditvärdighet bedöms vara hög.

Kreditvärdighet är ett mått som består av flera olika delar. Olika långivare kan värdera dessa delar olika men i grund och botten handlar det om hur stora inkomster du har och om du skött dina tidigare lån. Det görs en kreditupplysning som bland annat visar din deklarerade inkomst och om du har några betalningsanmärkningar.

Andra faktorer som påverkar den effektiva räntan är hur lång löptid lånet har och hur höga avgifterna, till exempel uppläggningsavgiften, är. Det finns faktiskt räntefria privatlån men då betalar du istället högre uppläggningskostnad. Lån som löper över lång tid har lägre ränta än lån som ska vara återbetalda snabbt. Det är bland annat därför som bolån, som ju löper över flera decennier, har så låg ränta.

Vem kan ansöka om denna typ av lån?

 

Olika långivare ställer olika krav. Du måste dock alltid vara en myndig svensk medborgare med ett konto i en svensk bank om du vill låna pengar från en svensk aktör. Sedan måste kreditprövningen visa att din ekonomi är tillräckligt god i relation till hur stort belopp du vill låna. Om du har låg kreditvärdighet är det svårare att få låna och du får räkna med högre ränta. Helt omöjligt är det dock inte utan det finns flera långivare som specialiserat sig på till exempel lån med betalningsanmärkningar.

En fast inkomst är ett vanligt krav. Ibland godkänns A-kassa eller studiemedel, ibland är det anställning som gäller. Uppgifterna hämtas i regel in automatiskt från offentliga register och det är bara när du lånar ett större belopp och har direkt kontakt med en lånehandläggare som du har möjlighet att förhandla om villkoren och kan lyfta fram omständigheter som inte syns vid en vanlig kreditprövning.

Ska man teckna privatlån utan UC?

 

För att du ska få låna pengar görs det en kreditprövning. Det finns flera olika kreditupplysningsföretag och det största i Sverige är Upplysningscentralen (UC). UC ger en hel del information till de långivare som begär in upplysningar. Bland annat om hur många upplysningar som begärts in om dig. Vissa långivare har en gräns för hur många upplysningar som får förekomma. Ett stort antal kan indikera att du helt enkelt ansökt om väldigt många lån och det påverkar din kreditvärdighet negativt. Många väljer därför att vända sig till långivare som gör sin kreditupplysning med hjälp av ett företag som inte ger information om antalet upplysningar. Det är det man menar med “lån utan UC”.

Om du inte lånar pengar regelbundet spelar det ingen större roll om ditt privatlån är med eller utan UC.

Sammanfattning

 

Privatlån är ett lån som används till privatkonsumtion och som inte kräver säkerhet. Om man ska generalisera så gäller denna form av lån högre belopp än smslån och mikrolån men oftast lägre belopp än billån, bolån, båtlån och andra lån där du använder det du lånar till som säkerhet. Du ska inte behöva svara på frågor om varför du ansöker om ett privatlån. Det är din ensak.

Utbudet av privatlån är väldigt stort idag och om du har normal kreditvärdighet kan du i princip välja och vraka bland olika erbjudanden. Jämför du privatlån hos oss kommer du att kunna hitta ett som är bra för just dig. Titta inte bara på hur hög räntan är utan försök att göra en helhetsbedömning där du ser till de totala kostnaderna för lånet och den service som långivaren erbjuder.

Copyright © 2019 – 24Lån.se