Låna Pengar

Människor har lånat pengar i tusentals år. Idag är det en viktig del av en sund ekonomi att låna både till stort som studier och bostad som till smått. Idag kan en vanlig person låna allt från några hundralappar till flera miljoner. Lånens villkor och ränta kan variera kraftigt beroende hur mycket du lånar och hur lång återbetalningstid du vill ha. Som låntagare ingår du ett avtal med långivaren och det kan få tråkiga konsekvenser om du bryter mot avtalsreglerna.

Det finns så många olika långivare idag att du ofta kan välja och vraka mellan olika erbjudanden. Att jämföra lån går fort och kan innebära att du får ett som passar utifrån de behov och möjligheter som du har. Kolla alltid in de totala kostnaderna för ett lån och titta inte bara på räntan. Du ska inte låna pengar låg ränta i onödan men heller inte vara rädd för att lösa problem eller skapa möjligheter genom att ta ett fördelaktigt lån.

Smiling Pic

Vivus.se

Lån fran 2.000 kr till 20.000 kr

Löptid: Aterbetala i din egen takt

Krav: 18 år

⭐⭐⭐⭐⭐
Ags av: Vivus SE

L'EASY

Lån upp till 50.000 kr

Löptid: 1 - 6 år

Krav: 20 år + måste ha en fast inkomst

⭐⭐⭐⭐⭐

THORN Privat Finans

Lån fran 10.000 kr till 100.000 kr

Löptid: 1 - 6 år

Krav: 20 år

⭐⭐⭐⭐

Paymark Finans

Lån fran 10.000 kr till 150.000 kr

Löptid: 1 - 10 år

Krav: 20 år

⭐⭐⭐⭐⭐

Vilka alternativ har man om man vill låna pengar idag?

Idag finns väldigt många olika typer av lån och ett antal begrepp som används som synonymer för samma lån. Vi börjar med att helt enkelt gå igenom vanliga begrepp och lånetyper. Att låna pengar direkt på kontot kräver att man är påläst!

Snabblån, mikrolån och smslån är lånetjänster som oftast gäller små belopp och lån med kort återbetalningstid. Smslån förutsätter att du ansöker om lånet och/eller får besked om du blivit beviljad via sms. Mikrolån är riktigt små lån och passar dig som behöver låna pengar snabbt och enkelt, men bara några hundralappar. I princip alla lån du ansöker om online idag är snabblån och i vissa fall har du pengarna på ditt konto några minuter efter det att du skickat in en ansökan.

Privatlån är en typ av lån som har mycket gemensamt med olika typer av snabblån. Du behöver ingen säkerhet eller borgenär om du vill låna pengar svar direkt på detta sätt och numera kan du ofta få pengarna lika snabbt vid ett privatlån du ansökt om online som om det handlar om ett mikrolån. Man kan alltså säga att gränserna mellan många lånetyper inte längre är riktigt så tydliga som de varit tidigare.

En kontokredit är bra för dig som brukar låna pengar snabbt utan inkomst ofta. Då behöver du inte ansöka om pengar varje gång du behöver ett tillskott till kassan och du har tillgång till en kredit upp till ett visst tak som satts utifrån dina önskemål och din kreditvärdighet.

Även när du ska ansöka om ett studielån, billån eller ett bolån kan uppgifter om din ekonomi hämtas in automatiskt och det är inte alltid nödvändigt med ett fysiskt möte med någon på banken. Inte ens om du ska låna en miljon eller två till en bostad. Detta är dock inte lån som vi klassar som snabblån. De betalas ju inte tillbaka snabbt utan det är lån man har år efter år. Vid bolån eller billån är det man lånat till en säkerhet för lånet. Det är en av anledningarna till att räntan blir låg. Studielån är en subventionerad form av lån som också har en låg ränta.

Ett annat sätt att låna pengar utan uc på är att ansöka om skuldsanering eller ett samlingslån. Det är något man gör för att ta sig ur ett läge där man har massor av lån som börjat förfalla till betalning och där man söker efter ett bättre lån för att betala tillbaka sina tidigare. Generellt är det farligt att låna pengar för att betala tillbaka lån men i det här fallet är det fördelaktigt

Kan alla låna pengar?

Det finns som sagt väldigt många olika lånetjänster i Sverige idag. Det är nästan så att du bör kunna hitta ett passande lån vem du än är och vad du än har för behov. Det finns dock en del grundkrav du behöver uppfylla, oavsett vad det handlar om för typ av lån. Du måste ha fyllt 18 år och lånar du av ett svenskt kreditinstitut behöver du troligtvis vara skriven i Sverige. Oftast krävs det också att du har ett svensk bankkonto och ett svenskt mobiltelefonnummer.

Vad som krävs utöver detta beror på vad det är för typ av lån som du är intresserad av. Ju mer du vill låna desto strängare är de krav som du måste leva upp till. Handlar det om ett mikrolån på några hundralappar ställs givetvis inte alls samma krav som om du behöver låna till en bostad och kommer att ha lån som kanske kommer att följa med dig och påverka din ekonomi genom en stor del av livet.

Basta snabblan


FAVORITLAN

Lån fran 10.000 kr till 150.000 kr 

Lopetid 1 - 15 ar

Krav: 20 år

Betalningsnota:   

Utan säkerhet: 

✚ Fri och icke-bindande sverige tjänster

Få låneerbjudanden direkt i inkorgen

✚ 15+ långivare konkurrerar om dig

✚ 1Låga räntor och goda villkor

⭐⭐⭐⭐⭐


NORDIC LÅN

Lån fran 10.000 kr till 150.000 kr 

Lopetid 1 - 15 ar

Krav: 20 år

Betalningsnota:   

Utan säkerhet: 

✚ Fri och icke-bindande sverige tjänster

Få låneerbjudanden direkt i inkorgen

✚ 15+ långivare konkurrerar om dig

✚ 1Låga räntor och goda villkor

⭐⭐⭐⭐⭐


SPARGO FINANS

Lån fran 10.000 kr till 150.000 kr 

Lopetid 1 - 15 ar

Krav: 20 år

Betalningsnota:   

Utan säkerhet: 

✚ Fri och icke-bindande sverige tjänster

Få låneerbjudanden direkt i inkorgen

✚ 15+ långivare konkurrerar om dig

✚ 1Låga räntor och goda villkor

⭐⭐⭐⭐⭐

Kreditprövningen är avgörande

Din status som låntagare utvärderas under en kreditprövning. Det går till som så att ett kreditupplysningsföretag, till exempel Upplysningscentralen, hämtar in information om dig från ett eller flera offentliga register. Informationen du lämnat i dina deklarationer är offentlig och långivare kan också se ifall du har betalningsanmärkningar eller en skuld till Kronofogden.

Det går att få lån med betalningsanmärkning

Det går faktiskt att låna pengar snabbt utan uc trots att du har betalningsanmärkningar. Om du har en skuld till Kronofogden är det dock i princip omöjligt att hitta någon som vill låna ut pengar. Då finns det nämligen andra som kan anses ha företräde till de pengar som du får in. Låg kreditvärdighet på grund av till exempel låg inkomst och/eller betalningsanmärkningar innebär att du får betala mer för ett lån än om du vill låna pengar med en kreditvärdighet som anses vara hög. Det kan tyckas vara orättvist men beror på att långivaren måste kunna få betalt för den förhöjda risk det innebär att låna ut pengar till någon som tidigare misslyckats med att följa ingångna avtal.

Varför har marknaden, för den som vill låna pengar, förändrats?

Flera av de sätt att låna pengar på, som vi tagit upp, är historiskt sett ganska nya! Det är framförallt innovationer inom IT som gjort så att utbudet för den som vill låna pengar utökats kraftigt. Alla register som nu är sökbara digitalt fanns tidigare i arkiv där tjänstemän letade upp informationen manuellt. Då var det inte möjligt att låna små belopp eftersom handläggningen av en låneansökan krävde för mycket resurser i relation till storleken på lånebeloppet. Utbyggnaden av internet har också varit positiv.

I takt med att vi blivit vana vid att göra mer och mer med våra mobiltelefoner har det skapats en efterfrågan på lån som kan hanteras med mobilen och det har i sin tur drivit på utvecklingen av mobila betalningslösningar som många nya lån bygger på. Idag kan du jämföra långivare och låna pengar på en minut!

Det finns mycket pengar i den här branschen! En annan orsak till att marknaden för att låna pengar förändras är att nya aktörer ständigt tillkommer och att de tar fram nya tjänster för att hävda sig i konkurrensen om dig som låntagare.

När är det bra eller nödvändigt att låna pengar?

Räntorna har länge varit mycket låga i Sverige. Det innebär att lånevillkoren varit ovanligt goda och att det har varit rimligt att låna pengar i många fler sammanhang än tidigare. Det kostar givetvis att långa pengar men ju mindre du betalar desto troligare är det att du kan använda de lånade pengarna till något som har ett större värde än summan det kostar att låna. Det är det som kan sägas vara grundkriteriet för ett bra lån.

Att låna pengar till bostäder har varit otroligt förmånligt under tiotals år. Nästan alla som tecknat stora lån och sedan sålt sin bostad har haft en mycket stor värdeökning på fastigheten i relation till vad de fått betala i ränta.

När det gäller små lån betalar du mer i ränta, per lånad krona, och det gäller att tänka till och inte låna pengar när det egentligen inte är värt det. Många lånar pengar när det uppstår ett problem som inte kan lösas på ett bättre sätt. Har du till exempel fått med dig fel betalkort och saknar pengar att tanka för kan ett snabblån lösa ett ganska allvarligt problem. Du gör också klokt i att låna pengar om alternativet är att vänta, samtidigt som problemet blir allvarligare och allvarligare och därmed även dyrare att lösa. Får du till exempel problem med värmesystemet i en fritidsfastighet kan rören komma att frysa sönder om du inte snabbt fixar värmen och får upp temperaturen.

Allt handlar inte om allvar och stora affärer när det gäller att låna pengar. Det är faktiskt inte fel att låna pengar bara för att man känner för att spendera lite extra en kväll eller för att unna sig något som plötsligt är billigare än vanligt.

När ska man vara försiktig med att låna pengar?

Du ska inte låna pengar om du inte är helt säker på att du kommer att kunna hålla dig inom det avtal som du sluter med långivaren när du signerar ditt lån. Det handlar ofta om att betala tillbaka lånet i tid. Särskilt snabblån och mikrolån blir inte sällan anmärkningsvärt dyra om du inte betalar när du ska. Vissa långivare har till och med det som sin primära intäktsmodell, vilket många menar är oetiskt.

Du ska heller inte låna om du inte tagit reda på vad du kommer att få betala i form av avgifter och ränta och känner dig trygg i att lånet är värt denna kostnad. Har du hamnat i en ond spiral där du känner att du måste låna pengar för att betala gamla krediter och lån är du farligt ute. Om du kan ta ett större lån med bra ränta och sedan använda det till att betala av lån med högre ränta så ska du den chansen!

Vad ska man tänka på innan man väljer att låna pengar?

Förutom att du ska tänka igenom om det verkligen är en bra idé att låna finns ett par andra saker vi tycker att du ska tänka på innan du bestämmer dig för att låna pengar.

  • Vem ska du låna av? Idag har du fler alternativ än någonsin tidigare och det lönar sig verkligen att jämföra lån och välja en långivare som erbjuder det du är ute efter. Det är många som vill ha dig som kund.
  • Olika långivare erbjuder olika service och tilläggstjänster, vilka sätter du värde på? En möjlighet att förlänga lånet utan extra kostnad är ett stort plus.
  • Jämför kostnader på rätt sätt! Det är lånets totala kostnader, alltså räntor plus avgifter, som du måste ha koll på.
  • Låna lagom mycket. Räntan är bättre om du lånar mer. Det är alltså smartare att låna så mycket att du inte behöver ta ett nytt lån inom en snar framtid. Även om räntan skulle vara densamma så betalar du en uppläggningsavgift för varje nytt lån.
  • Tänk på att många smålån kan innebära att det tas många kreditupplysningar på dig. Det kan ligga dig i fatet om du vill ta ett större lån senare. Välj gärna lån där kreditupplysningen görs av ett företag som inte intresserar sig för antalet kreditupplysningar du har.
  • Att göra en snabb kontroll av en kreditgivare går fort idag och du kan ha glädje av att veta vad deras kunder tycker om dem.

Hur kommer vi att låna pengar i framtiden?

När det gäller vissa områden känns det nästan som om utvecklingen har nått vägs ände. Det går till exempel inte att få pengar mycket snabbare än de utbetalningstider som gäller för dagens snabblån med direktutbetalning. Det betyder dock inte att utvecklingen stannat av helt. En stark trend just nu är att långivare erbjuder bättre och bättre villkor efter hand. Om du tecknat flera lån och skött dina återbetalningar kan du få bättre ränta och bättre service. Det är ett argument för att hitta en långivare som man trivs med istället för att välja olika varje gång.

Om räntorna höjs kan det få den effekten att färre väljer att låna pengar eller att bara göra det när det verkligen är nödvändigt. Det finns dock långivare som inte är lika beroende av styrräntan som våra storbanker är. Det kan bli så att vi kommer att få se fler små men specialiserade aktörer i framtiden och lån som, på ett tydligare sätt än idag, är skräddarsydda utifrån olika låntagares behov.

Lån påverkas också av lagar och regler. Det ligger i allas intresse att vi lånar med en känsla av ansvar och inte får onödigt stora utgifter för dyra lån. Detta är ett område som Finansinspektionen håller koll!

Sammanfattning

Det är både svårare och enklare att låna pengar idag än det tidigare varit. Svårare eftersom det finns så många erbjudanden om lån och så många olika typer av lån att det nästan är förvirrande. Du har också ett eget ansvar för att hitta ett lån som verkligen är bra, utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Det är lättare att låna pengar idag eftersom det blivit så enkelt att handlägga dem. Tack vare den tekniska utvecklingen kan alla uppgifter om din kreditvärdighet hämtas automatiskt på bara några sekunder. Det har skapat en marknad för smslån, mikrolån och snabblån på belopp som det inte var lönt att låna tidigare. Att teckna ett lån av denna typ kan faktiskt innebära att du har pengarna lika snabbt som när du måste leta efter en sedel i en rörig handväska!

Det är också smidigare att låna pengar till bostäder och andra större investeringar än vad det tidigare varit. Där kan det dock krävas att du har en personlig bankkontakt som inte bara hämtat uppgifter om dig ur ett offentligt register utan träffat dig personligen.

Du behöver inte leva upp till särskilt stränga krav för att få låna pengar. Utgångspunkten är att du ska klara av att betala tillbaka lånen i tid och det som långivarna framförallt tittar på är din inkomst och om du har några betalningsanmärkningar. Tänk på att kraven är ett skydd för både dig och den som lånar ut pengar. De flesta som inte är skuldsatta kan låna pengar idag men hur mycket du kan bli beviljad beror på hur kreditvärdig du är.

Copyright © 2019 – 24Lån.se